Plukken uit eigen tuin

tuinplanten

Als je een leuke pluk tuin wilt, zijn er genoeg leuke eetbare tuinplanten, die ook zeker in het bloeiseizoen een leuke look aan jouw tuin geven. Daarnaast dus de mogelijkheid tot plukken en eten uit jouw eigen tuin. Super leuk ook voor kinderen.

Welke planten overleven Nederlands klimaat?

Welke eetbare tuinplanten kun je in Nederland makkelijk laten groeien?

Pompoen, snijboon, courgette, citroengras, palmkool, boerenkool, salie, bieslook, aarbei, cherry tomaat, framboos, braam, druif, zwarte bes, aalbes, ga zo maar door.

Al deze leuke planten hebben daar naast hun eigen leuke uiterlijke eigenschappen en hebben ook allemaal verschillende leuke bloemen in verschillende maanden van het jaar dus zien er super gezellig uit.

Framboos, braam, bessen, bonen en druif zijn goede klimmers, hier kun je dus mooie heggen voor de tuin mee maker.
Al deze leuke tuinplanten kun je binnen laten kiemen en zo een start maken of natuurlijk aanschaffen in een tuincentrum. In mijn eigen tuin gaf dit allemaal bij elkaar een leuk effect.

(on?)-kruid

Misschien een gek idee maar vruchtbaar voor de pluktuin, laat een stukje onkruid staan. In Nederland is een verscheidene variatie aan eetbaar onkruid. Dit zou je dus kunnen plukken uit eigen tuin, daarnaast zorgt een beetje variatie in soorten planten over het algemeen voor een gezondere bodem. Voorbeelden van eetbaar onkruid: Brandnetel, paardenbloemblad, madeliefjes (blad en knopjes in zuur), weegbree, hondsblad, zevenblad, kleine veldkers, braam.

Al deze eetbare (on?) kruiden of wilde planten zijn veel voorkomend in Nederland, dus grote kans dat als je in jouw tuin een stuk onkruid laat staan dat er ook mooie eetbare variaties tussen groeien.
Van brandnetel kan je lekker thee zetten en soep maken. Paardenbloemblad is een soort sla/rucola. Is ook best lekker als je het roerbakt en is super veel voorkomend. Ook is het een gezonde groenten.
Braam is een lekkere wilde snellere groeier en in Nederlandse parken zijn soms hele bossen aan bramenstruiken. Braam groeit snel en is een sterke plant. De vruchten zijn heerlijk om zo te eten maar ook super geschikt om jam van te maken.

Kortom in Nederland kun je vele kanten op als je het hebt eetbare planten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.