Een unieke en fascinerende groep planten

Orchideeën zijn populair over de hele wereld vanwege hun schoonheid en variëteit. Het vormt de grootste plantenfamilie ter wereld. Er zijn 25.000 – 30.000 verschillende soorten , waarvan er minstens 10.000 in de tropen voorkomen.
Onderling kunnen ze erg van elkaar verschillen, met extreme variaties in grootte, gewicht en kleur.
Over het algemeen is de bloemschikking hetzelfde, waarbij elke orchideebloem uit zes delen bestaat :de drie buitenste , groene bloemdelen “kelkblaadjes” en de binnenste drie zijn de prachtig gekleurde “bloembladen”.
De meest voorkomende orchideeënsoorten zijn Phalaenopsis , Cattleya , Oncidium , Dendrobium , Vanda en Cymbidium.

Een orchidee als kamerplant

Veel soorten zijn als kamerplant relatief eenvoudig te kweken en met de juiste verzorging geven ze een langdurig bloembeeld.
In hun natuurlijke habitat maken ze gebruik van bomen of rotsen als ondersteuning.
Indoor orchideeën zijn voornamelijk epifytisch (groeiend op bomen) of lithofytisch (groeiend op rotsen). Ze worden gekweekt in containers gevuld met open, vrij doorlatende gespecialiseerde orchideeëncompost. Ze vormen vaak luchtwortels buiten de container.

Licht, de sleutel tot succesvol bloeien

De hoeveelheid lichtintensiteit die uw orchidee ontvangt, is cruciaal om jaar na jaar te bloeien en bloeien. Een ideale locatie is achter gordijnen of jaloezieën want direct zonlicht kan ervoor zorgen dat planten verbranden. Te weinig licht verhindert de bloei. De bladkleur is een goede indicator voor de hoeveelheid licht. Gezonde bladeren zijn heldergroen. Als bladeren merkbaar warmer aanvoelen dan de omringende lucht, verplaats de plant dan naar een locatie met minder intense helderheid.

Water geven, vocht en voeren

Orchideeën geven de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid, maar hun wortels zullen gemakkelijk rotten in natte compost. Geef ze ongeveer één keer per week water, bij voorkeur met lauw regenwater. Geef water van bovenaf en giet het water eruit dat zich in de schotel onder de pot verzamelt. U kunt de container ook in een emmer water dompelen en goed laten uitlekken.
Voer tijdens het groeiseizoen als algemene regel een vloeibare meststof elke derde watergift. Daarnaast hebben deze planten een rustperiode nodig, meestal tijdens de wintermaanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.