Niet giftige planten voor katten

Niet giftige planten voor katten

Heb je een kat in huis?

Je hebt giftige planten voor katten. Sommige maken de kat ziek en anderen kunnen zelfs fataal zijn. Een kat die een hap neemt van een aloë vera is echt gevaarlijk, maar ook ruiken of ‘sabbelen’ is een risico. Met het hebben van een kat is het dus zaak om niet giftige planten in huis te halen. Wat is er níet giftig? Wat is er wél giftig en welke planten zijn absoluut not done om in huis te laten wanneer je een kat in huis hebt?

Niet giftige planten voor katten

Er zijn veel planten die helemaal niet giftig zijn voor katten. Zo is de bananenplant compleet schadeloos, maar ook de bamboepalm, de graslelie, de blauwvaren, calathea, het Chinese lantaarnplantje en de krulvaren. Dit zijn allemaal voorbeelden van niet giftige planten voor katten.

Wat is uiterst giftig?

Enkele planten zijn absoluut ten strengste verboden! Zeer giftige planten: de aloë vera, diefenbachia, lelies, chrysanten en de sansevieria. Hoewel ze mooi zijn dien je ze echt niet in huis te halen wanneer je een kat in huis hebt. Overigens zijn deze planten ook niet verstandig wanneer je een hond hebt.

Minder giftig, maar toch gevaarlijk

Dit is een lijst van giftige planten: alocasie, kertster, euphorbia, amaryllis, de klimop, hedera, aphelandra, kruiskruid, senecio, appeltje der liefde, solanum, maretak of misletoe, viscum, caladium, oleander, nerium, dendranthema, oranjeboompje, solanum, codiaeum, philodendron, croton, poinsettia, dracaena soorten, vingersboom, epipremmum aureum, vogelmelk, ornithogalum, hyacinth, wonderboom, ricinus, hypoestes phyllostafhya, zuidenwindlelie, ornithogalum en de ilex.

Opvallen en onverwacht is dat standaard planten als de klimop ook giftig zijn voor katten. Ook de prachtige doorgaans rood of witte amaryllis is giftig.

Een aantal bekendere planten zijn ook giftig, namelijk: de azealea, de calla, de leuke fleurige cyclaam en hortensia! Conclusie: hou je kat altijd in de gaten wanneer die rond deze planten loopt. Soms willen katten een bepaalt kruid of plantsoort opeten om de kokhalsreflex te stimuleren voor de haarballen, of bij buikpijn. Het overgeven helpt de kat van de klachten af te komen. De kat weet wanneer hij of zij buiten loopt direct welke planten hiervoor geschikt zijn. Maar wanneer de kat niet buitenkomt, dus wanneer je een binnenkat hebt, wil hij of zij natuurlijk binnen zo’n plant vinden. Dan is het heel belangrijk om bovenstaande giftige planten niet in huis te hebben, want die zullen dan wellicht opgegeten worden door je kat! Zorg bij een binnenkat altijd voor kattenkruid of bepaalde grassoorten die je bij de dierenwinkel kunt vinden. Die gaan dan lekker oppeuzelen en zo raken ze de haarbal of buikpijn alsnog kwijt.

Meer niet giftige planten

Nog een aantal onschadelijke planten die geschikt zijn wanneer je een kat thuis hebt: de orchidee, de graslelie en de gerbera. Talloze planten zijn natuurlijk niet giftig. Cactussen kunnen geen kwaad en ook viooltjes kunnen geen kwaad. Wel is het handig om op te passen met het geven van chemische meststoffen. Katten knabbelen weleens aan de takjes of bladeren van een plant en wanneer de planten zijn gevoed met extra voeding, kan dat in de bladen of takken gaan zitten. Die bladen kunnen vervolgens giftig zijn. Een orchidee kun je helpen groeien door voeding te geven, maar vaak is deze voeding giftig en dit gif komt in de orchidee terecht en die wordt vervolgens dus giftig voor de kat. Niet doen dus!

Tips

Wanneer een plan een beetje giftig is, kun je hem het beste op een plek plaatsen waar een kat niet bij kan. De kat wegsturen helpt ook weleens, dit zal je een paar keer moeten herhalen maar de kat zal het uiteindelijk wel leren. Succes en kijk gerust verder op de website voor niet giftige planten voor katten. Onderstaand een lijst met niet giftige planten die je bij ons kan bestellen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.