Waterplanten

Wat je moet weten over waterplanten

Waterplanten zijn uitstekend geschikt om natuurlijke kenmerken aan vijvers in jouw achtertuin, binnen vijvers of aquaria aantrekkelijker te maken. Ze worden ook wel hydrofyten genoemd en zijn de soorten planten die alleen in water groeien, niet op het land. In vijvers of aquaria zorgen deze planten voor zuurstof, schaduwrijke plekken en voorkomen ze dat algen gedijen.

Sommige planten komen boven het wateroppervlak uit, terwijl andere soorten bladeren hebben die op het wateroppervlak drijven. Er zijn ook ondergedompelde planten die volledig onder water groeien, en vrij drijvende vijverplanten waarbij de wortels niet aan de grond vastzitten.

Wat zijn waterplanten?

Ze zijn planten die in aquatische omstandigheden leven en geheel of gedeeltelijk onder water staan. Planten die in water leven, worden onderverdeeld op basis van hun grootte en waar ze groeien onder wateromstandigheden. Er zijn vier soorten planten: opkomende planten, ondergedompelde planten, vrij drijvende planten en drijfbladige planten

De verschillende soorten

Hier zijn de vier soorten die er bestaan:

Opkomende planten

Deze planten, ook wel marginale planten genoemd, hebben wortels in het sediment van ondiep water, meestal dicht bij de rand van de vijver. Het blad van de plant groeit voornamelijk boven de waterspiegel.

Ondergedompelde planten

Dit soort wordt ook wel een zuurstofrijke vijverplant genoemd. De stengels en bladeren van deze zoetwater- en zoutwaterplanten groeien volledig onder water.

Vrij drijvende planten

Sommige bloeiende planten drijven vrij in het water. Hun wortels groeien niet in sediment of bodem, en ze nemen mineralen op uit vijver- of meerwater.

Drijvende planten

De mooiste en meest opvallende zijn diepwaterplanten. Deze planten, zoals waterlelies en lotus, wortelen op de bodem van de vijver. De lange stengels bereiken het oppervlak van de vijver waar hun bladeren en bloemen lijken te drijven.

Voordelen van aquatische planten

Ze worden niet alleen gebruikt om een aquarium karakter te geven of om als rustplaats voor kikkers te dienen. Ze vormen eerder een buitengewoon belangrijk onderdeel van aquatische omgevingen, omdat ze:

  • Bescherming bieden aan vissen
  • Zuurstofgehalte in water verhogen
  • Water filteren
  • Voorkomen dat ongewenste planten groeien
  • Als voedsel handelen

Bovendien kunnen ze, specifiek in grotere watermassa’s, ook onze kusten helpen bij het bestrijden van agressieve stromingen en erosie.

Terug naar lijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *